StickaMera på Ransberg

Välkommen till StickaMera på Ransberg!

Helgen den 22-24 september bjuds du in till en härlig gemenskap, fylld av garn, skratt och kunskap. 
Vad sägs om kursledare som Maria Gustafsson, Eva Danielsson och Maja Karlsson? Maja kommer även att ge en föreläsning om "Svenska Mönster".

Ransbergs Herrgård är en gammal bruksherrgård i Ransäter, Värmland. Den fantastiska miljön gör helgen till en hel upplevelse. Vill du läsa mer om herrgården, så klicka här. Man bor i flerbäddsrum med vandrarhemsstandard. Lakan finns, men handduk är bra att ta med. All mat ingår i deltagaravgiften, har du några matpreferenser så ange det i anmälan, tack. 
OBS! Herrgården drivs av Nykterhetsrörelsens ScoutFörbund, så ingen alkohol eller andra droger är tillåtna på området!
 

Kurserna och kursledarna

Maja Karlsson är stickdesigner, inspiratör och författare bosatt i Arvika där hon driver företaget Majas Manufaktur. 2016 publicerades Majas debutbok "Sticka svenska mönster" (Bonnier Fakta) - en bok om traditionella svenska mönster. Maja jobbar också som bloggare, och designer för Järbo Garn.

Instagram: @majasmanufaktur
 

Sticka tå-upp-sockor med Maja!

Lär dig att sticka sockor från tån och uppåt. På så sätt kan du skapa välsittande sockor efter dina egna individuella önskemål och mått.
Kursen innehåller följande tekniker:

* Judy's Magic Cast On
* Turkisk uppläggning
* Fleegle Heel
* Afterthought Heel
* Traditionell häl för tå-upp-socka

Maria Gustafsson är stickinspiratör, designer och kursledare. 
Så här säger hon på sin hemsida:
"Jag älskar att prata stickning och att hålla garnrelaterade kurser och privatlektioner. Tycker att det är fantastiskt att få förmedla vidare de kunskaper jag har och se andra växa i sitt hantverkande. Oftast håller jag till i Stickholm, men åker även runt i landet föra att sprida maskandet, bland annat på olika stickevent (tex Stickfest i Väst, Stickstämmor och Syfestivalen), i garnbutiker samt i egen regi. Jag håller allt från nybörjarkurser till mer avancerade kurser i tex tvåändstickning. Min specialitet är nog udda tekniker som jag spårar upp på nätet eller i någon stickbok"
 

Sticka stjärnor och bellis i en eller flera färger med Maria!

Basen i det flerfärgade bellismönstret är bellismönster och stjärnmönster som sedan kombineras med lyfta maskor för att på ett enkelt sätt få fram mönstereffekten.  Man stickar med två olikfärgade garner, men endast ett i taget.
Vi börjar med att provsticka bellismönstret (Daisy stitch) och stjärnmönstret (Star stitch), de ser väldigt lika ut men stickas lite olika. Vi övergår sedan till att sticka det flerfärgade bellismönstret på lite olika sätt.
Efter att vi provstickat mönstren är det fritt fram att påbörja ett projekt, kika gärna här för att få inspiration till vad du kan sticka:
Daisy Star Stich och Flerfärgat Bellismönster.
För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor.
Ta med garn (gärna ullgarn i olika grovlekar) i minst två färger att provsticka i, passande stickor (till det flerfärgade bellismönstret behövs stickor med spets i båda ändor) och virknål. Anteckningsmaterial och sax brukar vara bra att ha med.
Det kommer att finnas gott om inspiration till hur man kan sticka mönstren och vad man kan använda dem till. Kom och låt dig inspireras!

Eva Danielsson har haft många populära källfärgningskurser, bland annat på Syfestivalen. 
Så här säger hon om sig själv:
"Under många år har jag målat och tryckt 
på siden, jag målar på beställning och har varit medlem i konsthantverkabutiker och deltagit i utställningar.
Färger och kombinationer av olika färgtoner och nyanser har alltid fascinerat mig och jag har alltid tyckt om att skapa i olika textila material och att göra det möjligt för andra att vara kreativa och att hitta sitt eget uttryck.
Jag är textillärare, undervisar på Billströmska Folkhögskolan på Tjörn, och på Frejagymnasiet i Mölndal.
I min verkstad vid Krokslätts torg på gränsen mellan Mölndal och Göteborg målar jag på siden, färgar ull, kardar och tovar.
Att färga ull har blivit en större del sedan jag började använda och sälja Earth Palette KALLFÄRG."

FÄRGA OCH FORMA ULL med Eva!
En workshop i tre delar.
Färga garn eller ull med Earth Palette KALLFÄRG. 
Enkel färgning med stora möjligheter att leka med kulörtoner och effekter. 
 Ullen behåller mjukhet och glans i den skonsamma färgningsprocessen.
Färgen fungerar på alla proteinfibrer, även på inblandning av polyamid/nylon.
Det du färgar tar du med dig hem i en plastpåse, tidigast måndag eftermiddag sköljer du ur och det är klart.

Lär känna den fantastiska ullen och tova vått eller med filtnål - eller kombinera metoderna, t ex i ett sittunderlägg med lockar.

Spinn på spinnrock eller slända, Louët spinnrockar finns tillgängliga, de är mycket lämpliga för nybörjare. Det kommer att finnas fårull och mer lyxiga alternativ.

Materialkostnad tillkommer, du kan ta med eget material eller köpa på plats. (Färgning från 50 kr/hg).

Undrar du något, eller om du vill diskutera lämpliga projekt får du gärna höra av dig på mail! eva@textileri.se

Kerstin Kerstin


Jag heter Kerstin Lindh, och bor i Halmstad. Jag håller workshops i olika sticktekniker och gör en del mönster, som jag efterhand publicerar på Ravelry.

e-mail: alalindh (at) alalindh (dot) com
 

Flerfärgsstickning i mjuka former med Kerstin!
Vanlig flerfärgsstickning blir alltid lite kantig. Maskorna är ju i sig fyrkantiga. I många fall gör det naturligtvis ingenting, det blir vackert ändå. Men visst vore det roligt att kunna sticka former som verkligen blir mjuka i kanterna! Tänk dig en bård med hjärtan, blommor, löv eller något annat, på mössan eller vantarna. Tänk dig ett slingermönster på bakstycket på din nya kofta, ….
 
Vi stickar runt i tvåfärgsstickning och får till vackra mjuka former. Har du erfarenhet av
att sticka runt i tvåfärgsstickning sedan tidigare, är det naturligtvis bra, men
det är inte ett krav!

När Anna inte arbetar som kvalitetsingenjör för programvara, driver hon företaget Knitway. Hon utnyttjar sina ingenjörsfärdigheter inom sin kreativa rörelse genom att skapa mönster som är tydliga och lätta att följa.
Hon arbetar också med att granska andra designers mönster, även kallat teknisk redigering, för att hjälpa dem utveckla sin förmåga att skriva mönster med hög kvalitet.

Anna är känd på sociala media som Yarnesty.
 

Former och formler för sjalar med Anna

Du får prova på att sticka några olika sjalformer i olika stickfasthet. Med förståelse av dessa kan du sedan själv hitta på egna sjalvarianter.
Matte tycker många är lite trist, men blandar man in lite stickning så blir det så mycket enklare att förstå. I den här kursen pratar vi en del om hur du kan använda matematik för att lättare kunna anpassa dina stickningar så de passar dig.

Ta med dig restgarner i fingering weight (400m/100g) samt dina favoritstickor i storlekarna 3.5-4.5mm beroende på hur hårt du stickar.

Här fyller du i din anmälan till StickaMera på Ransberg.

Priset för helgen är 2850 kr.

Datum 22-24 september

Har du övriga frågor så kontakta mig via mail info@stickamera.se eller tel 070-2036931.

  • (Namn plus telefonnr.)
  • Välj den kurs du helst vill gå

  • Välj den kurs du kan tänka dig
    som andrahands val

  • Vill dela rum med, allergier osv.
  • Jag godkänner att min mailadress används för utskick från StickaMera

Efter anmälan kommer du få en faktura med anmälningsavgift á 300 kr som kommer att dras av den totala lägeravgiften. Resterande lägeravgift betalas senast 20 dagar innan aktuellt läger, annars stryks du från din plats och någon annan får chansen att komma med.
Anmälningsavgiften betalas inte tillbaka vid återbud senare än 30 dagar innan lägret. Vid återbud senare än 10 dagar innan aktuellt läger betalas inte lägeravgiften tillbaka.