Logo_Stickamera

Workshops

Introduktion till brioche
-med Anna Friberg/Yarnesty

Fredag 16/11 kl. 15.30-16.30

Är du sugen på att sticka någon av de fantastiska mönster i Brioche (tvåfärgspatent) som finns därute?  Anna ”Yarnesty” Friberg ger en workshop där du kan prova på denna teknik. Med Brioche får man ett luftigt och mysigt resultat som med fördel används för både tröjor och accessoarer.

Deltagaren tar med:
* Egna stickor att sticka runt med en liten omkrets i storlek 3-4mm. T.ex. strumpstickor eller om du föredrar att sticka på loopen, rundsticka 80cm.
* Tunnare garn i två färger med en sträcklängd på ungefär 400g/100


Biljetter köper du här!

Skuggstickning
-med
Irene Nyquist

Fredag 16/11 kl. 17.00

Irene Nyquist kommer till Linköping för att lära ut den häftiga tekniken skuggstickning. Med hjälp av en speciell teknik blandar man räta och aviga maskor så att man rakt framifrån inte ser något särskilt, men om man ser stickningen från sidan så framträder ett mönster. Spännande!

Det finns garn på plats och stickor att låna.


Biljetter köper du här!

Sticka perfekt sittande sockor!
-med Anna Friberg/Yarnesty

Fullbokad!

Lördag 17/11 kl. 13.00

Sticka perfekt sittande sockor!
Få saker gör fötterna så glada som att klä dem med yllesockor varje dag. Men ska man ha sockorna direkt i sina vardagsskor måste de passa perfekt, det blir knappast bekvämt med knöliga sockor.
 
Den här kursen lär du dig om många olika hälar och får också tillfälle att prova ett par av dem. Du kommer att förstå hur olika stickfasthet och mönster påverkar sockor. Du får förstås massor med tips och trix så att du kan komma fram till vilken socka som passar dig bäst. 

Material att ta med: Strumpstickor av den typ du föredrar storlek 2.0-2.25mm (80cm rundsticka, 23cm rundsticka eller klassiska strumpstickor), cirka 50g fingering-garn.
 
Anna bor utanför Linköping och har kunnat sticka så länge hon minns. Efter att ha lärt sig stickat sockor blev hon mycket intresserad av sockors konstruktion och är idag en respekterad sockdesigner. Anna har tidigare hållit många uppskattade workshops  och hon har även anlitats att undervisa på Perth Festival of Yarn, Skottlands näst största garnfestival. Hennes yrke som kvalitetsingenjör påverkar hur hon skriver sina mönster. Med tydliga instruktioner som är enkla att förstå. 


Biljetter köper du här!

Föredrag

På resa genom Estland
-med Johanna Skoog/StickaMera

Fredag 16/11 kl. 14.15

Sommaren 2018 var jag på en textilresa i Estland, arrangerad av Nancy Bush. Vi besökte bland annat Viljandi, Muhu och Estlands Nationalmuseum i Tartu. Det var kurser i fingerflätning, ”vikkel” – flätstickning, Haapsalu spetsstickning och flerfärgsstickade kyrkvantar.  
Här får ni möjlighet att höra lite om de fantastiska textilskatter som Estland har och de bästa tipsen om ni själva drömmer om att åka till Estland någon gång.


Biljetter köper du här!

En vardag med ull
-med Anita Grahn

Lördag 17/11 kl. 10.15

Anita har jobbat heltid i snart fem år med stickning och garn, allt började med stickdesign. Hennes mönster har bland annat publicerats i tidningar som Avmaskat, Knitty och Sockupied.
 
Anita är en ull-nörd ut i fingerspetsarna och i nuläget har hon hela nio angorakaniner hemma. Anita har blandat ullen från sina kaniner med fårull från lokala gårdar nära henne och bland annat skapat garnet Fiberfröjd. Numera kan man köpa hennes fina garner i hennes Etsy-shop och hennes mönster finns på Ravelry. Man kan även ha turen att få träffa henne runt om i Sverige på olika garniga evenemang, som StickaMera Tillsammans. Anitas engagemang för att ta tillvara på den svenska ullen har lett till att hon bland annat varit med och planerat Ullmarknaden i Österbybruk och numera sitter hon i styrelsen för föreningen Ull i Uppland.
 
Hör mer om hennes spännande ull-resa!


Biljetter köper du här!

Sjalar från olika delar av världen
-med Johanna Skoog/StickaMera

Lördag 17/11 kl. 11.30

Sjalar har använts på liknande sätt i många delar av världen, som ett plagg att hålla värmen. En del gör stora rustika och använder dem som ytterplagg, andra gör tunna, luftiga och har dem under kappan för att slippa att kalluften kryper in. Oavsett så har de alla lite olika konstruktioner och tillvägagångssätt.  

Shetlandsöarna gör på sitt sätt, Haapsalu sjalar kom till av en annan anledning och Orenburg kan vara en av de lyxigaste sjalarna. Nutida influenser påverkar hur vi stickar sjalar idag, då riktas våra blickar både mot USA och här hemma i Sverige.  

Varför har det inte varit lika mycket stickning i Asien och vad definierar de olika sjaltyperna? Det och mycket annat kan du lära dig om här.


Biljetter köper du här!