Logo_Stickamera

Workshops

Heléne Wallin

Kursledare är Heléne Wallin, en hängiven stickerska med stort intresse för stickningens tekniker, historia och möjligheter. Hon är ofta anlitad som ledare för kurser i  flerfärgsstickning, spetsstickning och andra traditionella sticktekniker. Heléne bloggar sedan många år på En till stickblogg och är en av rösterna i stickpodden Nördic Knitting.

Estniskt liljekonvaljmönster, spetsstickning

Kl. 9.00-11.00


Prova på att sticka det berömda estniska spetsmönstret med många muscher på rad. Traditionellt har mönstret använts på skira sjalar i vitt.

Ta med ett slätt, tunt ullgarn i en ljus nyans och stickor 1-2 mm tjockare än du vanligen skulle välja till garnet. Du kan också köpa stickor och garn hos StickaMera på plats. För att få utbyte av workshopen bör du behärska räta och aviga maskor samt vara van att sticka efter diagram.

Obs! Denna workshop startar en halvtimme före öppning!

Pärlstickning Ersatt med ytterligare en Roositud, läs info nedan.
Kl. 11.30-13.30


Prova på att sticka med pärlor, en teknik där möjligheterna att skapa egna mönster är nästan obegränsade. Pärlorna träs först upp på garnet och stickas sedan in efter ett diagram.

Ta med tunt ullgarn (typ babyull), strumpstickor 2 mm, broderipärlor (sk. rocaillepärlor) och en tunn lång synål/pärlnål. Begränsad mängd pärlor till  provstickning kommer finnas på plats och du kan köpa stickor och garn hos StickaMera på plats. För att få utbyte av workshopen bör du behärska räta maskor samt vara van att sticka efter diagram.

Roositud -estniskt inplocksmönster

Kl. 14.00-16.00

 

Prova på den estniska mönstertekniken roositud där mönstertrådar vävs in mellan maskorna samtidigt som du stickar. Tekniken har traditionellt använts på vantar och sockor. 

Ta med tvåtrådigt ullgarn (typ finull), strumpstickor 2,5 mm och smånystan av restgarner i olika färger. Du kan också köpa material hos StickaMera på plats. 
För att få utbyte av workshopen bör du behärska räta maskor samt att sticka med strumpstickor.

Christin Wilsson

Christin föll handlöst för Patentstickning första gången hon testade tekniken. Nu vill hon ge dig möjligheten att lära dig!

Christin har under 2018 hållt kurser i tvåfärgad patentstickning, brioche, och gör även mönster i tekniken.

Tvåfärgad patentstickning -brioche

Kl. 11.30-13.30


Lär dig grunderna till den mångfacetterade tekniken tvåfärgad patentstickning, även modernt kallad brioche. Under två timmar går vi tillsammans i genom uppläggning, hur man håller garnet när man stickar fram och tillbaka, samt avmaskning. 

Ta med dig ett grövre garn (ca. 200-300m/100g) och stickor som passar garnet, ca. 4mm. Anteckningsmaterial är även bra att ta med.

I kursen ingår ett kursmaterial samt två mönster.

Kerstin Ala Lindh

Jag är uppvuxen med färg och med textil. Jag lärde mig sticka som sjuåring och har inte slutat sedan dess. Dessemellan klipper jag sönder tyg och syr ihop det igen. Och broderar på resultatet. När andan faller på kommer färg och penslar fram.

Jag vill förmedla glädjen i det egna hantverket och det egna skapandet.
Jag bor i Halmstad och har hållit och håller workshops i olika sammanhang, bl.a. på Stickfest i Väst, i Region Hallands regi, på studieförbund och i butiker. Jag är också verksam i Täcklebo Broderiakademi.

Hemsida: www.alalindh.com

Patentstickning 2.0

Kl. 9.00-12.00


Har du provat på vanlig patentstickning i en färg? I två färger kanske? Vill du utveckla ditt patentstickande vidare?
Då är den här workshopen något för dig. Vi kommer i första hand att ägna oss åt slätstickad patent i en, två, tre och fler färger. I mån av tid kommer vi också att titta på lite annat kul man kan göra med patentstickning.

Du får ett häfte med instruktioner till tekniken och mönsteridéer.
Ta med:

  • ullgarn i samma grovlek i färger med bra kontrast sinsemellan (helst inte superwashbehandlat)
  • Rundstickor i olika storlekar
  • penna och papper
  • sax
Obs! Denna workshop startar en halvtimme före öppning!

Mor Astrup

Kl. 14.00-16.00

Mor Astrup hette egentligen Ebba Astrup och var barnhemsföreståndare på ett barnhem i Nordnorge i början av 1900-talet. Hon stickade halsdukar till alla barn på hemmet i en egen stickteknik, som sedan också fick namn efter henne.

Mor Astrups strikketeknikk är en variant av stickning i två färger med lyfta maskor. Under workshopen lär du dig att sticka tekniken och att själv rita mönster till den.

Du får ett häfte med instruktioner till tekniken och ett par exempel på mönster.
Ta med:

  • garn i samma grovlek i färger med bra kontrast sinsemellan
  • stickor, gärna rundstickor, som passar till garnet du valt
  • penna och rutigt papper
  • sax